Jupiter – Cunoaşterea dincolo de limite

Mergi în viaţă cu o licărire în ochi, cu un zâmbet pe faţă şi cu un scop măreţ în inimă.” William James

Fiecare planetă din harta natală reprezintă o parte din psihicul nostru, ce se manifestă sub formă de nevoi şi impulsuri lăuntrice. Acestea reprezintă, de fapt, un potenţial energetic pe care îl accesăm în viaţa de zi cu zi şi pe care îl folosim în diferite contexte de viaţă. Luându-le pe rând, Soarele este forţa creatoare din noi; Luna – instinctele şi emoţiile noastre; Mercur – mintea, intelectul; Venus – abilitatea noastră de a ne conecta şi de a atrage; Marte – a iniţia, ambiţia şi motivaţia noastră de a acţiona.

Oprindu-ne la Jupiter, de astă dată ne aflăm în faţa unui alt tip de nevoie, ce ne conduce către o nouă aventură, activată de impulsul lăuntric de a aspira către ceva măreţ, de a ne extinde universul cunoaşterii, dincolo de limitele personale. Cu Jupiter ne dorim să ştim mai mult, să simţim că facem parte din ceva mai mare, iar potenţialul nelimitat ce se deschide în faţa noastră devine concret odată cu timpul şi experienţa noastră – Saturn.

Arhetipul jupiterian este întruchipat de Zeus (Jupiter), stăpânul Olimpului, “Tatăl zeilor şi oamenilor” în mitologia greacă. În această ipostază reprezintă arhetipul de Părinte al Universului şi nu numai. Jupiter este Mentorul, Maestrul, Învăţătorul, Înţeleptul, acel tipar care se regăseşte viu în psihicul nostru şi care ne vorbeşte despre ghidul interior pe care îl putem urma pentru a ajunge la adevărata cunoaştere.

Dezvoltând arhetipul jupiterian care se regăseşte în harta noastră natală, putem să ajungem la acel nivel de înţelegere care ne poartă dincolo de graniţele lumii obişnuite. Atunci când suntem jupiterieni simţim cum creştem, cum ne expansionăm, cum ascensionăm, cum trăim plenitudinea fiinţei noastre spirituale. Simţim că urmăm drumul menirii noastre spirituale. În realitatea exterioară, recunoaştem acest arhetip în persoanele care ne ghidează în creşterea noastră, care ne arată calea de ascensiune şi pentru care noi suntem discipoli: învăţători, profesori, maeştri spirituali sau alţi ghizi. În realitatea noastră interioară putem regăsi arhetipul jupiterian sub forma Maestrului divin care izvorăşte din înţelepciunea cosmică şi care ne ghidează mereu conform principiilor şi adevărurilor universale.

Jupiter este cea mai mare planetă a sistemului solar şi este denumită, încă din vechime, Planeta Norocului sau Marele Benefic. În astrologie, Jupiter este stăpân al zodiei Săgetătorului şi co-guvernator al zodiei Peştilor.

Jupiter este în legătură cu expansiunea, abundenţa, bunătatea şi generozitatea. Este astrul aventurii, care ne face sa ne simţim liberi. De asemenea, Jupiter mai este în legătură cu toleranţa, entuziasmul, optimismul şi bucuria, jovialitatea. Exubernat, acesta ne face să simţim că viaţa este plină de distracţie şi voie-bună, ne face să ne aşteptăm mai mult decât putem obţine în mod realist.

Jupiter, ca exprimare superioară lui Mercur, transcende limitele raţiunii, depăşeşte inhibiţiile mentale, guvernează gândirea abstractă, ne ajută să dăm un sens vieţii, să ne descoperim propria filosofie. Relaxând limitările minţii noastre, ne este mai uşor să pornim în călătoria cunoaşterii superioare, iar prin faptul că ne depăşim aceste bariere şi avem o înţelegere mai amplă, accesăm acele oportunităţi şi experienţe pe care, altfel, nu le-am fi luat în calcul. În plan spiritual, Jupiter guvernează religia şi filosofia, iar în căutarea sa de răspunsuri este capabil să traverseze lumea, de aceea Jupiter guvernează călătoriile pe distanţe lungi. Tot Jupiter este acela care ne îndeamnă să ne asumăm valori morale şi etice, fiind planeta justiţiei şi adevărului.

Ciclul jupiterian durează aproximativ 12 ani, stând aproximativ câte 12 luni în fiecare semn. Jupiter se întoarce la locul iniţial din astrograma natală (adică în aceeaşi poziţie în care era la naştere) în jurul vârstei de 11/12 ani, 23/24, 35/36 ş.a.

Practic, începutul fiecărui ciclu jupiterian reprezintă deschiderea către un nou ciclu al cunoaşterii, cu scopul de a creşte, de a învăţa, de a explora lumea noastră interioară, dar şi cea exterioară. Fiecare ciclu este diferit pentru fiecare individ, în funcţie de locul lui Jupiter la naştere, în semn şi casă.

În tranzitele sale, Jupiter aduce sentimente de împlinire, optimism debordant, dar poate aduce şi adevărul, puterea de a discerne. Când atinge planete natale prin unghiurile pe care le formează, Jupiter expansionează energia acelei planete, ridicând nivelul său de vibraţie, dar, dacă nu suntem atenţi, putem cădea în exces, auto-indulgenţă, aroganţă şi manifestări orgolioase, căci în acel moment a merge mai departe înseamnă, de fapt, a merge prea departe, a exagera. Tot în aspectul sau negativ, vibraţia jupiteriană ne poate aduce în acel punct în care suntem atât de absorbiţi de viziunea noastră, încât nu mai reuşim să vedem adevărul, ignorăm detalii sau îndulcim prea mult imaginea de ansamblu.

În 2015 Jupiter stă în semnul Leului până în luna august, expansionând în această zodie de foc creativitatea, bucuria de a fi, romantismul, jocul, nobleţea, abilităţile noastre de exprimare, individualitatea, măreţia, strălucirea, voinţa personală, calităţile de lider. În Leu, energia jupiteriană de vibraţie inferioară este responsabilă cu exagerarea, grandomania, excesul, extravaganţa, orgoliul exacerbat. Nativii favorizaţi de tranzitul Marelui Benefic sunt, în primul rând, Leul, apoi Berbecul şi Săgetătorul, dar şi acele persoane care au accentuate în astrograma natală semnele de foc.

În august 2015, Jupiter îşi va începe tranzitul în zodia Fecioarei, exuberanţa şi optimismul înflăcărat se mai domolesc, fiind nevoie de această dată de o infuzie de realitate, raţiune şi pragmatism. Dacă îmi doresc bunăstare, libertate, prosperitate, să cunosc mai mult, ce pot face concret pentru asta? Ce îmi este util, de fapt în dezvoltarea mea? Care sunt detaliile pe care le-am ignorat? În ce domeniu trebuie să mă dedic, perfecţionez sau să muncesc mai mult pentru a creşte? Jupiter în Fecioară favorizează acea rutină care ne conferă o stare de ordine interioară şi exterioară şi care ne poate face să ne simţim bine-dispuşi, optimişti. Starea de sănătate este corelată cu starea de bine, procesele de purificare făcând loc prosperităţii, expansiunii, dezvoltării. Sâmburele de adevăr se poate găsi în detalii, corectitudinea se apreciază despicând firul în patru, legile se respectă până la ultima virgulă.

Berbec

Dragi Berbeci, Jupiter în Leu vă susţine până în luna august, aducând optimism, spirit aventurier, romantism, expansionează curajul de a ieşi în lumina reflectoarelor, astfel încât pot apărea şanse de a fi remarcat pentru creativitatea de care daţi dovadă sau pentru calităţile voastre native. Relaţiile cu copiii sunt susţinute, fiind caracterizate de căldură, deschidere şi generozitate.

Atunci când Jupiter intră în Fecioară în luna august, apar şanse de creştere şi dezvoltare la locul de muncă, însă aici trebuie să daţi dovadă de atenţie la detalii, iar starea de bine este legată de sănătate, ordine interioară şi exterioară. Pot aparea oportunităţi de a vă găsi un loc de muncă mai bun, condiţii de lucru mai bune sau răsplată mai mare pentru munca depusă.

Taur

Dragi Tauri, Jupiter în Leu vă aduce şanse de creştere şi dezvoltare prin intermediul familiei sau celor foarte apropiaţi. Este o perioadă propice în care planul emoţiilor poate fi vindecat, mai ales dacă accesaţi acea cunoaştere şi întelepciune interioară care nu vă duce spre o dramatizare emoţională, ci spre o înţelegere superioară a experienţelor trecutului.

Din august vă veţi simţi mai optimişti, Jupiter în Fecioară aducând oportunităţi de creştere concrete, palpabile, vizibile; vă puteţi folosi inteligent creativitatea pentru a pune în mişcare rotiţe ale unor planuri mai mari, puteţi ieşi mai mult în evidenţă, iar încrederea în voi este susţinută. Relaţiile cu copiii sunt favorizate, de asemenea. Daţi-vă voie să vă exprimaţi şi puneţi la treabă pasiunile sau hobbyiurile pe care le aveţi.

Gemeni

Dragi Gemeni, la nivel de comunicare, schimb de informaţii, călătorii scurte sunteţi sprijiniţi până în august. Ideile devin măreţe, planul mental este expansionat, simţiţi încredere în ceea ce gândiţi, vorbiţi sau scrieţi. Energia jupiteriană vă poate ajuta să creaţi conexiuni mentale noi, ce pot lua amploare în fiinţa voastră. Urmăriţi să ajungeţi la înţelesuri noi despre viaţa voastră, filosofie, principii şi valori morale: prin cursuri, workshopuri, ateliere de lucru. Umorul, buna-dispoziţie, optimismul din cuvinte va ajută să vă apropiaţi cu căldură de ceilalţi. Este important sa vă folosiţi de această energie pentru a vă exprima cu înţelepciune, evitând exagerarile, bravada sau bârfa.

Odată cu intrarea lui Jupiter în Fecioară, casa familiei va sta sub semnul norocului jupiterian, căci aici veţi simţi mai multă bună dispoziţie şi optimism. În acest sector este indicat să înţelegeţi la un nivel superior cine sunteţi prin prisma moştenirii, rădăcinilor, făcând ordine în trecut şi apelând la puterea voastră de discernământ. Ordinea şi curăţenia interioară vă pot face să simţiţi cu adevărat că vă dezvoltaţi şi că, astfel, faceţi loc unei creşteri sănătoase.

Rac

Dragi nativi ai zodiei Rac, Jupiter pe Leu susţine planul financiar şi recompensele care vin prin munca proprie, aducând recunoaştere şi multe aprecieri. Vă simţiţi în forţă, capabil să construiţi la nivel înalt, măreţ. Este prielnic pentru voi să acumulaţi cunoaştere şi să profitaţi de influxul acesta de energie debordantă pentru a pune în practică acele talente personale, care vă pot aduce chiar şi venituri. Puteţi să vă răsfăţaţi, Racilor, ca pe nişte regi sau regine, însă atenţie la cheltuielile excesive, mai ales dacă este vorba despre acumulare dictată de mândrie, orgoliu.

Începând cu luna august, sunt favorizate activităţile intelectuale, analiza, schimburile de informaţii până la nivel de detaliu, cursurile, examenele, călătoriile pe distanţe scurte. Este prielnic pentru voi să vă dezvoltaţi prin cunoaştere, iar tot ceea ce aţi asimilat până să intre Jupiter în Fecioară puteţi valida prin aplicabilitate, prin modul în care principiile respective îşi dovedesc utilitatea. Sunt suţinute, de asemenea, cursurile de perfecţionare.

Leu

Dragi Lei, voi sunteţi favoriţii zodiacului până în luna august. Sunteţi sprijiniţi să vă exprimaţi, să creaţi, să fiţi centrul atenţiei. Vă simţiţi încrezători, capabili să vă asumaţi rol de lider, plini de entuziasm şi optimism, iar oportunităţile de creştere şi dezvoltare vin prin provocări legate de folosirea potenţialului creator, prin curajul de a fi conducători sau prin alte situaţii care vă determină să ieşiţi la lumină şi să vă exprimaţi prin calităţile solare pe care le aveţi în mod nativ. De asemenea, pentru Leii care trec prin diverse crize de personalitate, energia jupiteriană vă poate ajuta să vă vindecaţi, înfruntând adevărul despre voi înşivă, înţelegând la un nivel superior acele laturi ale egoului care vă limitează. Pentru voi este indicat să vă descoperiţi forţa interioară şi acea sursă permanentă de înţelepciune şi cunoaştere.

Începând cu luna august, sunteţi sprijiniţi pe plan financiar şi pot apărea şanse de a câştiga resurse multe prin propriile talente, prin propria muncă, migală, răbdare, conştiinciozitate, chiar şi prin perfecţionarea unui talent pe care îl aveţi.

Fecioară

Dragi Fecioare, până în luna august puteţi simţi nevoia să fiţi mai retrase, departe de agitaţia cotidiană, fiind încurajate stările de visare, imaginaţia, empatia, compasiunea, spiritualitatea. În această etapă vă pregătiţi pentru un nou ciclu jupiterian, astfel încât este recomandat să lăsaţi în urmă acele filosofii, principii din viaţă care nu vă mai sunt utile.

Începând cu luna august, deveniţi favoritele zodiacului, căci Marele Benefic începe să vă tranziteze semnul. Veţi căpăta mai multă încredere în abilităţile voastre mentale, în logica şi raţiunea voastră, vă veţi adapta mai uşor situaţiilor, veţi comunica mai uşor, veţi fi mai generoase, mai dedicate în felul vostru obişnuit – prin atenţie la detalii, prin servicii făcute celor dragi. Cu siguranţă veţi fi mai încrezătoare în forţele proprii, mai pline de vitalitate şi curaj, aducând în jurul vostru mai multă bună-dispoziţie şi exuberanţă. Făcând ordine, curăţenie în fiinţa voastră, faceţi loc, de fapt, unor experienţe noi de viaţă care vă vor îmbogăţi.

Balanţă

Dragi Balanţe, Jupiter continuă să vă susţină în prima parte a anului 2015, aducându-vă şansa de a creşte şi de a va dezvolta mai ales prin intermediul grupurilor sau prietenilor. Simţiţi că faceţi parte dintr-o comunitate generoasă, care vă sprijină în planurile de viitor pe care le aveţi şi vă împrieteniţi uşor cu persoane care vă ajută să creşteţi, să ascensionaţi. Este momentul să vă dezvoltaţi încrederea în propriile forţe, fiţi optimist şi profitaţi de şansele care vi se oferă, mai ales dacă acestea conturează niste perspective de viitor mai înalte.

Odată cu intrarea lui Jupiter în Fecioară în luna august 2015 căutaţi să vă conectaţi cu divinul din voi prin lucruri mărunte şi prin bucurii simple ale vieţii. Faceţi lucruri concrete pentru bunăstarea sufletească; este încurajată interiorizarea, analiza interioară, purificarea inconştientului.

Scorpion

Dragi Scorpioni, Jupiter în Leu aduce numeroase oportunităţi de creştere în plan profesional până la începutul lunii august. Puteţi avansa în poziţii importante, care să vă aducă mai multă putere şi control sau o adevărată evoluţie în planul carierei. Profitaţi de şansele care vi se oferă, mai ales dacă este vorba despre proiecte de amploare. Acest tranzit poate aduce foarte multă recunoaştere, stimă socială şi succes, trebuie doar să aveţi curaj să ieşiţi la lumină.

După jumătatea lui august veţi găsi sprijin din ce în ce mai mult prin intermediul grupurilor sau al prietenilor, vă puteţi relaxa mai mult, dar apare şi o nevoie de analiză în amănunt a planurilor de viitor ce presupun extindere sau dezvoltare.

Săgetător

Dragi Săgetători, Jupiter în Leu vă insuflă încredere şi optimism, lărgeşte graniţele cunoaşterii şi ale convingerilor pe care le aveţi. Este o poziţie foarte bună pentru voi, energia jupiteriană aducându-vă multe oportunităţi de creştere prin studii, călătorii sau contacte cu străinătatea şi prin aspiraţiile arzătoare către cunoaştere şi spiritualitate. Puteţi învăţa să fiţi nişte lideri plini de generozitate, căldură, demni şi puteţi, la rândul vostru, să fiţi nişte modele pentru ceilalţi prin felul autentic în care vă exprimaţi personalitatea şi potenţialul creator.

După august 2015, vă veţi îndrepta atenţia mai mult către casa carierei, cerinţa principală fiind aceea de a analiza în detaliu acest sector, de a cultiva ordinea, răbdarea şi de a vă dedica mai mult profesiei, prin muncă, conştiinciozitate şi perfecţionare continuă.

Capricorn

Dragi Capricorni, Jupiter în Leu îşi va continua tranzitul în acest semn până în august 2015, aducând beneficii pe plan financiar, dar este de preferat să folosiţi înţelept mijloacele de creditare sau sursele de venit obţinute prin intermediul celorlalţi. Se simte şi o revitalizare a relaţiilor intime, o creştere în intensitate a acestora. Sunt încurajate explorările ce ţin de tabu, sexualitate, ştiinţe oculte, psihologie.

Din august, Jupiter în Fecioară aduce o filosofie de viaţă pragmatică, în concordanţă cu conceptele generale de viaţă pe care le aveţi şi care ţin de stabilitate, responsabilitate, principiul realităţii şi al muncii perseverente. Aveţi şansa de a evolua prin adoptarea unor viziuni mai largi despre viaţă şi spiritualitate, fiindu-vă recomandat să vă depăşiţi graniţele cunoaşterii şi să vă folosiţi puterea de discernământ. Cercetaţi, descoperiţi, experimentaţi, găsiţi utilitatea principiilor şi convingerilor pe care doriţi să le adoptaţi. Sunteţi susţinuţi în demersurile voastre organizate, pragmatice.

Vărsător

Dragi Vărsători, Jupiter vă rămâne un aliat în relaţia de cuplu şi în parteneriate pe toată durata tranzitului său în această zodie, adică până în august 2015. Aveţi parte de colaborări benefice, încheiaţi contracte care vă sprijină în dezvoltare, afirmare de sine, atrageţi atenţia pe plan social, pot intra oameni în viaţa voastră care să vă servească drept mentori sau modele de lidership. Relaţia de cuplu este de asemenea binecuvântată cu generozitate, căldură, exuberanţă şi optimism.

Începând cu luna august, veţi avea mai mult noroc în atragerea resurselor de la terţi, iar în ceea ce priveşte universul finanţelor, este bine să adoptaţi legi, convingeri şi principii ce sunt guvernate de ordine, utilitate şi pragmatism. Folosiţi-vă calităţile intelctuale pentru a analiza în profunzime, pătrundeţi adânc în apele voastre interioare pentru a vă purifica şi vindeca.

Peşti

Dragi Peşti, Jupiter vă ţine ocupaţi pe casa muncii, aici fiind recomandat să vă dedicaţi din tot sufletul muncii pe care o depuneţi. Acest tranzit vă aduce multe şanse de a vă extinde şi de a fi răsplătiţi pentru eforturile depuse. Tot această poziţie poate favoriza vindecări ale unor probleme medicale, dar trebuie evitate excesele care ar putea afecta starea sănătăţii voastre.

Începând cu luna august, Jupiter în Fecioară vă aduce oportunităţi de a vă extinde pe plan relaţional, fie prin relaţii romantice, caracterizate de optimism şi voie-bună, fie prin parteneriate de bun augur şi pline de satisfacţii, care vă ajută să vă perfecţionaţi, să deveniţi mai pragmatici şi mai ancoraţi în realitatea planului social. Este prielnic pentru voi să fiţi deschişi colaborărilor, dar în acelaşi timp logici, raţionali şi atenţi la detalii.

                                                                                                           Monica Simona Calfa